Nemzetközi hírek

Három mezőgazdasági tanácsadási hálózat, az IALB, az EUFRAS és a SEASN a Santiago de Compostela-i Egyetemmel közösen 2022. június 21-25. között Lugóban (Galícia-Spanyolország) rendezte meg „Vidékfejlesztés 2022” című nemzetközi konferenciáját angol, német és spanyol nyelven.

Fotó: NAK

A konferencia fókuszában a mezőgazdasági termelők, -üzemek előtt álló kihívások álltak, úgy, mint például a megváltozott agrárpolitikai célkitűzések, a növekvő környezetvédelmi követelmények, az elszabadult árak és költségek, a digitalizációs „nyomás”, vagy az olyan nem várt események, mint a COVID-válság. A felsoroltak mellett szó volt a mezőgazdasági termelők, -üzemek problémáiról, például új piacok felkutatása, piacralépés, növekvő verseny, továbbá a munkaerőhiány, humánerőforrás problémák, és a generációváltás. Mindezen problémák külön-külön, de akár egymást erősítő hatásként is sokszor a gazdaságok bezárásához vezethet. Ez nagy kihívást jelent a szektor számára, mivel a mezőgazdasági munkafolyamatok összetettek, és nagyban függenek a külső tényezőktől (időjárás, humánerőellátottság stb.). Ezek a jelenségek egyre inkább szükségessé teszik a mezőgazdasági tanácsadók és tanácsadó szervezetek megerősítését, így fontos, hogy az agrártudás- és innovációs rendszerben (AKIS) kiemelt szerepet kapjanak, és javítsák a kapcsolatukat az AKIS többi szereplőjével, ami a módszertani és a gyakorlati készségeik fejlesztését jelenti. A konferencia központi témája az innovatív tudás megosztásának, átadásának, elterjesztésének hatékonyságát szorgalmazta.

A tanácsadóknak és tanácsadási szervezeteknek tudniuk kell, hogy hogyan támogassák, ill. hogyan szervezzék hálózatba az ebben a folyamatban résztvevő szereplőket (MA: multi actor). Ez nagy kihívást jelent, tekintve, hogy olyan fontos területek, mint az élelmiszerbiztonság, a környezetvédelem, az éghajlatváltozás, és az állatjólét függnek ennek sikerességétől.

NAK/ Jakab Ágnes

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám