Nemzetközi hírek

Üzbegisztán jelentős piaci lehetőséget jelent a magyar mezőgazdaság, élelmiszeripar számára.

Magas rangú, Orbán Viktor miniszterelnök vezette magyar kormánydelegáció látogatott Üzbegisztánba, Taskentbe március végén. A delegációt – a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szervezésében – üzleti delegáció kísérte, melynek tagjai a Magyar-Üzbég Üzleti Tanács alakulóülésén és a kapcsolódó üzletember-találkozón vettek részt. Ezen delegáción a NAK képviseletében részt vett Süle Katalin általános agrárgazdasági ügyekért felelős országos alelnök is.

Az üzleti tanács ülését Sardor Umurzakov befektetésekért és külgazdasági kapcsolatokért felelős miniszterelnök-helyettes és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter nyitotta meg. Szijjártó Péter kiemelte, hogy a mezőgazdaság és élelmiszeripar területén a közeljövőben négy magyar beruházás fog megvalósulni a növényi olajok, a takarmányok gyártása, valamint a szarvasmarha-tenyésztés területén, mintegy 150 millió dollár értékben.

Az üzbég féllel, azon belül is az Üzbég Köztársaság Állategészségügyi és Állattenyésztés Fejlesztési Állami Bizottságával az elmúlt években a NAK együttműködést alakított ki számos területen, mint például közös beruházási projektek megvalósítása új technológiák és innovációk vonzása révén, az állattenyésztés fejlesztésével kapcsolatos technikai és tudományos információk cseréje.

A NAK és több kamarai tag magyar állattenyésztési cég ez év februárjában fogadta az üzbég felet Magyarországon (http://www.nak.hu/kamara/kamarai-hirek/orszagos-hirek/103075-allattenyesztesi-tejipari-egyuttmukodesekre-is-lehetoseg-nyilhat-uzbegisztannal) , annak érdekében, hogy konkrét üzleti, együttműködési megállapodások jöhessenek létre. A mostani taskenti találkozó ezen megállapodások véglegesítését is célozta.

Üzbegisztán jelentős piaci lehetőséget jelenthet a magyar állattenyésztőknek. Süle Katalin az operatív együttműködésről egyeztetett az üzbég agrárminisztérium képviselőjével és az állattenyésztők szövetségének vezetőivel. A tárgyalások során az üzbég fél igényét fejezte ki közös klaszterek alapítására, amelyekben szeretnének gyümölcsaszalványokat valamint szóját importálni. Továbbra is komoly érdeklődés mutatkozik Üzbegisztán részéről az állattenyésztés területén, elsősorban a tejelő marha és a kecske szaporítóanyag-importra és a tenyésztési technológiákra, amelyhez állami segítséget is igénybe tudnak venni.

A két nap tárgyalásai és találkozói alapján a NAK továbbra is nagyra értékeli az üzbég fél nyitottságát és a szakmai területen nyújtott együttműködő készségét, amely megalapozza a két- és többoldalú kereskedelmi és üzleti, szakmai kapcsolatok elmélyítését. Magyarországnak és a hazai mező- és élelmiszergazdasági vállalkozásoknak továbbra is stratégiai törekvése, hogy Üzbegisztánnal minél szorosabb kapcsolat épüljön ki az agrárium terén, minél szélesebb körben legyünk képesek kiaknázni a keleti nyitásban rejlő gazdasági és tudásátadási lehetőségeket.

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei