Szakképzés

A NAK 2022. június 20. és augusztus 12. között, 18 megyében, 29 helyszínen – agrárszakképző intézmények és 70 duális képzésben résztvevő gazdálkodók bevonásával – mintegy 580 felső tagozatos általános iskolai diák számára szervezte meg a „Szakmakóstoló” pályaorientációs programhét nevű pályaorientációs eseményeit. A fiatalok a különböző agrárszakmák profilját az egy hét alatt kellőképpen megismerve, betekintést nyerhetnek abba, hogy az adott szakmákat/szakmairányokat milyen munkakörülmények jellemzik. 

A programokban elsősorban a szeptemberben 7-8. osztályba lépő, az adott agrárszakképző intézmény beiskolázási körzetébe tartozó általános iskola diákjai vehetnek részt bejárós, illetve bentlakásos formában.

Az egyhetes programok során a diákok aktív, játékos szakmatanulás keretei között ismerkednek meg az Erdőművelő, fakitermelő; Erdésztechnikus/Vadgazdálkodó; Erdőgazdálkodó; Kertész, Kertésztechnikus/ Dísznövénytermesztő, virágkötő; Gazda/Állattenyésztő; Növénytermesztő; Lovász, Mezőgazdasági gépész; Mezőgazdasági gépésztechnikus; Mezőgazdasági technikus/Állattenyésztő; Növénytermesztő; Kistermelői élelmiszer-előállító; Pék-cukrász; Sütő- és cukrászipari technikus; Szőlész-borász; Bor- és pezsgőgyártó technikus szakmákkal és szakmairányokkal.

A szakmák élményalapú és természetközeli megismerése során a diákok találkozhatnak a mezőgazdasági, az erdészeti, és az élelmiszeripari ágazathoz kapcsolódó munkafolyamatokkal. Megtanulják és gyakorolják a gazdasági állatok almozásának és takarmányozásának fogásait, de a lovaglás és a fogathajtás sem marad ki a tevékenységek közül. Bepillanthatnak a termények feldolgozásába is, a mezőgazdasági erőgépeket működés közben is kipróbálhatják. Az egyik legnépszerűbb elfoglaltság a traktorvezetés. Láthatnak drónbemutatót, kipróbálhatták a lövészeti-, és a farmszimulátort, amellyel virtuálisan gazdálkodhatnak: szántanak, vetnek, betakarítanak. Lehetőségük nyílt a pék-cukrász területre is betekintést nyerni. A diákok a programhetek során szerzett ismereteiket, tapasztalataikat szüleiknek családi vetélkedő, ppt, élménybeszámoló keretében mutatták be. A NAK a kezdeményezéssel az új szakmajegyzés szerinti agrárszakmák/szakmairányok népszerűsítését, valamint a beiskolázás elősegítését tűzte ki céljául. 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
 • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
 • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
 • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
 • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
 • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
 • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
 • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
 • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
 • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
 • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
 • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
 • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
 • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám