Sajtóközlemények

A hazai élelmiszerellátási lánc szereplőinek és a fogyasztóknak is előnyös lenne, ha Magyarországon csak magyar előállítású friss sertéshúst árulnának.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) példamutatónak tartja a német REWE cégcsoport bejelentését, miszerint németországi üzleteiben 2022 nyaráig 95 százalékra növelné a teljes mértékben német eredetű friss sertéshús arányát, valamint emelné az állattenyésztőknek fizetendő garantált minimum beszerzési árat.

A NAK felhívja a Magyarországon jelen lévő kiskereskedelmi áruházláncok figyelmét, hogy kövessék ezt a példát, és friss sertéshús kínálatukat akár teljes mértékben a Magyarországon hizlalt és levágott sertések húsára alapozzák.

A REWE-csoport, Németország második legnagyobb élelmiszerkiskereskedelmi lánca – amelynek tagja a Penny Market is – bejelentette, hogy 2022 nyaráig oly módon kívánja átalakítani a konvencionális gazdálkodásból származó friss sertéshús kínálatát, hogy annak 95%-a német eredetű legyen: a malacok fialtatásától kezdve a felnevelésükön, a hizlaláson, a vágáson át egészen a feldolgozásig mind az öt folyamatnak Németországban kell megtörténnie. Ezzel egyidejűleg a konszern a sertéstartóknak fizetendő garantált minimumárat is megemelné. A cégcsoport már 2020 végén is tett egy hasonló bejelentést, akkor a sertéstartóknak az afrikai sertéspestis okozta exportválság előtti felvásárlási árakat garantálva. Iparági értesülések szerint a konszern 2021 szeptemberétől ezt a többletkifizetést még egy alkalommal megemelné.

A Magyarországon működő kiskereskedelmi áruházláncok hasonló lépése nemcsak a magyar sertéságazatot erősítené, de a hazai szigorú állategészségügyi és higiéniai szabályozások és hatósági ellenőrzések révén a fogyasztók számára nagyobb biztonságot, a kiemelkedően jó minőségű hazai gabonára alapozott takarmányozás okán magasabb érzékszervi minőséget is garantálna.

Címkék:

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu