SmartProtect HÍRLEVELEK

Megjelent a SmartProtect projekt első hírlevele, melynek témája a projekt és a konzorcium rövid bemutatása, illetve a projekt eddigi munkafolyamatainak és eredményeinek ismertetése.

A projekt céljai és a SmartProtect csapat

A SmartProtect egy tematikus hálózat, amely tevékenységét az integrált növényvédelemmel kapcsolatos okos megoldások és technológiák tudáscseréjére összpontosítja. Célja a tudásáramlás ösztönzése az EU egész területén, különös tekintetettel a kertészeti növényvédelemben nyújtott innovatív lehetőségekre és precíziós gazdálkodási technológiákra. 

A SmartProtect konzorciumában 15 partner vesz részt 12 európai országból, köztük egyetemek, kutatóintézetek, tanácsadói és termelői szervezetek, hangsúlyozva a többszereplős megközelítést. Három innovatív központ jött létre Dél-Közép-és Nyugat-Európában a projektfeladatok könnyebb koordinálása és a hatásosabb tudáscsere céljából.

 

 

A munka előrehaladása

Projektindító találkozó

A SmartProtect projekt 2020 januárjában indult, az első „Kick off” projekt találkozó 2020. január 27-28-án Brüsszelben, Belgiumban került megrendezésre az Inagro szervezésében. A találkozó során előadások hangzottak el a konzorcium szervezetei számára a projekt munkacsomagjairól és feladatairól.

Tudásgyűjtés

A projekt ezen munkafolyamatának célja, hogy összefogja és hozzáférhetővé tegye az intelligens növényvédelmi (IPM) eszközökkel és technológiákkal kapcsolatos információkat, hogy azok terjeszthetők és bemutathatók legyenek. Már közel 200 intelligens technológiát azonosítottak, melyek a SmartProtect platformon érhetőek el.

Benchmarking módszertanok és technológiák

Ezen munkacsomag keretében az IPM módszerek és technológiák széles körű elterjedését akadályozó európai társadalmi-gazdasági, szabályozási és technikai tényezők kerültek azonosításra gazdálkodókkal és szakértőkkel folytatott interjúk és kérdőívek segítségével. Továbbá a projekt partnerek kidolgozták a benchmarking stratégiát az összegyűjtött innovatív technológiák azonosítása és esettanulmányokban való alkalmazhatóságának feltérképezése érdekében.

Tudásmenedzsment

Egy online platform került kifejlesztésre a zöldségtermesztési ágazatban alkalmazható intelligens IPM technológiák közzétételéhez, mely a https://platform.smartprotect-h2020.eu weboldalon érhető el 12 nyelven, köztük magyarul is. A platformon keresztül minden érdeklődő hozzáférhet az innovatív megoldásokhoz és eszközökhöz, valamint feltölthet és megoszthat új technológiákat is.

Tudáscsere

A tudáscserére összpontosító munkacsomag fő célja az innovatív intelligens megoldások gyakorlati alkalmazhatóságának megvitatása. Szemináriumok, helyszíni bemutatók, workshopok és webináriumok kerülnek megrendezésre a tudáscsere javítása, a tudományos információk hozzáférhetőségének elősegítése, valamint a közösségek közötti együttműködés ösztönzése érdekében.

Kommunikációs anyagok

A projekt során különböző kommunikációs anyagokat dolgoztak ki, amelyek célja a szélesebb közönség bevonása és a projekt ismertségének növelése.

SmartProtect a terepen


Szeptember 14-én az Inagro egy terepi nyílt nap keretében mutatta be a projekt eredményeit Belgiumban. A látogatóknak lehetősége volt megismerkedni az intelligens csapdázási technológiák és UV-rendszerek használatával és a szabadföldi kertészetben való alkalmazásával.

További információkért és újdonságokért iratkozzanak fel a SmartProtect projekt hírlevelére!

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ