Megyei hírek

Tizennyolc őstermelő hozta el a portékáját a NAK Somogy megyei szervezete által megrendezett május 11-i helyi termék napra, amelyet a somogyi megyeházán, a Vigasságok terén tartottak.


A hasonló termékbemutatókon és a törzsvevők körében el is fogy az árukészlet – vallotta be a taranyi Kiss László, aki feleségével, Király Annával kézműves sajtokat készítenek. Nyolc-tíz alpesi anyakecskét és néhány Jersey-tehenet tartanak. A háziállataik a nap 24 órájában a legelőn vannak, a készítők szerint ez adja a sajt természetes ízét.

–  A helyi termék nap azért jó, mert a vásárló egy számára ismerőssé váló archoz tudja kötni a kistermelők által előállított árukat – mondta Kungli Ferenc, aki Szennán állít elő csipkebogyóból, bodzából, kerti áfonyából lekvárokat, szörpöket. De csokis meggy és cseresznye is van a palettán.

A helyi termék napot a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szervezte a megyei foglalkoztatási paktum bevonásával. A Kaposvári Egyetem kezdeményező szerepet játszott a helyi terméknapok kialakításában, mert azt gondolták, hogy ez kapocs lehet a termelő és a fogyasztó között. Kezdetben főként előadásokat tartottak. Az elmúlt években egyre több termelőt és fogyasztót tud megszólítani a rendezvény.

Az ötletgazda Pósa Roland állatorvos és kistermelő, egyetemi oktató kereste meg az agrárkamarát azzal, hogy segítsenek a szervezésben. Ott sikerrel vették át a koordinációs feladatokat és a rendezvények lebonyolítását.
–  Egy kistermelőnek nem elegendő, hogy a környéken ismerik, neki meg kell jelennie ilyen rendezvényeken, hogy piacot szerezzen –  mondta Mácsai Ádám, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei igazgatója. –  Egy termelőnek több éves munka, amíg be tudja vezetni a saját termékeit. Itt könnyebben tud kapcsolatokat teremteni.


(forrás: sonline.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ