Mezőgazdasági termelés

2021. május 4-én, kedden került sor amedFELelső webináriumára, amely az európai kajszibarack termésbecslésével foglalkozott. Az egyeztetés a 4 fő termesztő ország várható termését elemezte és az egyes országok helyi szervezeteivel kialakított partnerségnek köszönhetően valósult meg. A megbeszélésen áttekintették a múlt évi szezon tapasztalatait is. 

Visszatekintés a 2020-as európai csonthéjas gyümölcsszezonra 

Az időjárási körülmények  például a téli hideg hiánya, a fagy, az eső és a jégeső  miatt, amelyek a legtöbb termőterületet érintették, sok ország számára komplikált év volt a tavalyi. 

Görögország 

Meglehetősen  szezon volt 2020-ban a görög termelők számára, annak ellenére, hogy a tavaszi hideg és fagy miatt mindössze 78 ezer tonna termettszemben a szokásos évi 100-105 ezer tonnás termésmennyiséggel, mivel a 20%-os hiánya jó árakat eredményezett. 

Olaszország 

Olaszországnak 50%-kal kevesebb terméssel kellett beérnie a 2019-es évhez képest (163 ezer tonna). Emilia-Romagna, az egyik legnagyobb termelő régiót nagyon keményen érintették a kiesésekcsupán 13 ezer tonnás termést takarítottak be a 100 ezer tonna körüli potenciális termésmennyiséghez képest, ami közel 90%-os veszteséget jelentett Észak-Olaszországban. Az ország déli része, amelyet szintén sújtott a fagy, valamivel jobban járt, de még így is 20-30%-os veszteséget szenvedett el régiótól függően. 

Spanyolország 

Spanyolország a fagy ellenére pozitív szezont zárt 2020-ban, az eredmények magasabbak voltak, mint a 2018/19-es szezonban. Murciában, Spanyolország legnagyobb autonóm sárgabaracktermelő közösségében a fajták megújítása erőteljesen haladt az elmúlt években, az iparnak szánt fajták fokozatosan eltűntek a friss fogyasztói piacra szánt fajták javára. A termesztés északon is fejlődött, Katalóniában és Aragóniában, ahol új, késői fajtákból álló gyümölcsösök fordultak termőre a murciai termesztés helyettesítésére. 

Franciaország 

Franciaországban  egész Európához hasonlóan  2020-ban terméshiány volt tapasztalható a kedvezőtlen időjárási körülmények miatt: a téli túl enyhe hőmérséklet, a tavaszi fagy és a májusi rendkívüli csapadék, valamint egyes területeken jégeső miatt. 

A piac a nyár nagy részében képlékeny volt, a termelést pedig augusztus elején idő előtt leállították. Jó eladási árak voltak, de nem elegendőek ahhoz, hogy ellensúlyozzák a termelők akár 50%-os veszteségeit. 

A terméviszont kiváló minőségű volt, köszönhetően az alacsony terméshozamnak és az elmúlt 3 évben megvalósított minőségi tervnek (OEM) köszönhetően. Ez a program gyümölcsminőség mérésére alkalmas műszerek, különösen az infravörös műszerek fejlesztési programjára, valamint a "környezettudatos gyümölcsösök" termékleírásában bevezetett, a sárgabarackra vonatkozó minőségi mutatók alkalmazására fókuszál a csomagolóállomásokon. 

Várakozások 2021 évre a meghatározó európai termelő országokban 

Rendkívül alacsony, az elmúlt 30 év legalacsonyabb európai kajszibaracktermése várható az idén a 4 meghatározó termesztő ország termőterületein. 2021-re mindössze 344 ezer tonnát jeleztek, szemben a 2020-as 420 ezer tonnával és a 2015-2019 évek átlagos 575 ezer tonnájával szemben, azaz a 2020-as termésnél 20%-kal, a 2015-2019-es átlagnál pedig 40%-kal alacsonyabb termés várható. 

2021. évre várható kajszibarack termésmennyiségek (ezer tonna) 

 

Az európai kajszibarack termelés alakulása (ezer tonna) 

 

Spanyolország 

A spanyol becslések az átlagosnál és a tavalyi termésnél is alacsonyabbak a március végi/április eleji fagyok miatt. Ez a harmadik év, hogy az ország deficites. A 2021-es 87 ezer tonnával szemben a 2020 évben 100 ezer tonna, a 2015-2019-es évek átlagában pedig a 157 ezer tonna termett. Ez 15%-kal kevesebb, mint tavalyi és 30%-kal kevesebb, mint az ötéves átlag. 

Görögország 

Görögországban is sok volt a fagykár, a termés várhatóan 50%-kal, azaz 55 ezer tonnával lesz kevesebb a várhatónál, ami 110-120 ezer tonna. A kajszibarackfák száma ez idáig minden évben meredeken emelkedett, de 2021-ben már csökkent, ami a termesztés diverzifikációjával, az új fajták és különösen késői fajták megjelenésével, valamint a termőképesebb, jobban viselkedő öntermékenyítő fajták felé fordulással magyarázható. 

A görög kajszibarackot elsősorban a nyugat- és kelet-európai piacokra szánják. Bár még korai lenne teljesen biztosat mondani, a jelenlegi előrejelzések szerint a 2020-as 78 ezer tonnáról és a 2015-2019-es évek átlagos 70 ezer tonnáról mindössze 55 ezer tonna körül alakul a termés várható az idén. Ez a 2020-as évhez képest 29%-os, a 2015-2019 évek átlagához képest pedig 25%-os csökkenést jelent. 

Olaszország 

Az idei fagy az összes olasz termőterületet sújtotta. Emilia-Romagna esetében 40 ezer tonnát (potenciálisan 100 ezer), azaz mindössze 40%-ot prognosztizálnak. Nagy különbségek vannak a völgyekben és a hegyekben fekvő ültetvények között, a völgyekben több kárt jelentettek. Veneto és Piemonte tartományokban, valamint az ország déli részén is volt kár, Campaniában 30%-kal, Pugliában pedig 40%-kal kevesebb termés várható a 2019-es évhez képest. 

2019-ig nőtt a terület nagysága, mert a telepítések nagyobb ütemben haladtak, mint a kivágások, de 2021-ben itt is csökkent a terület nagysága, mert az új gyümölcsösök telepítése már nem tartott lépést a kivágással. 

A 2021. évi terméselőrejelzések ezért 104 ezer tonnát prognosztizálnak Dél-Olaszországban és 40 ezer tonnát Emilia-Romagna esetében, azaz összesen 154 ezer tonnát. 

Franciaország 

Jól indult a 2021 évi sárgabaracktermelés, de a hidegbetörés és különösen az április 7-ről 8-ra virradó éjszaka, amikor a Rhone-völgy északi részén akár -8 fok is lehetett, a termelők intézkedései ellenére hatalmas károkat okozott. Még azokon a területeken is, ahol általában nem szokott fagyni, a hőmérséklet -3-4 fok alatt volt. A fagyhullám a meglehetősen enyhe március után érkezett, ami azt jelentette, hogy a gyümölcsök már kialakultak. A 2021-es termés az elmúlt 30 év egyik legkisebb termése lesz, az időjárás egyetlen termőterületet sem kímélt. 

Nathalie Bonnet szerint azonban óvatosnak kell maradni a júniusi terméselőrejelzésekkel, amelyek valószínűleg ennél kevésbé lesznek érintettek, és rámutatott arra is, hogy javítani kell a hideg és a jégeső elleni küzdelem eszközeit az éghajlatváltozás miatt, ami "hamis tavasz" kialakulásához vezethet és érzékenyebbé teszik a fákat a fagyokkal szemben. 

A Rhône-Alpes régió, a legfontosabb francia termőterület és egyben a leginkább érintett terület is, ahol 2021-re mindössze 16 ezer tonna termést prognosztizáltak, szemben a 2020-as 37,5 ezer tonnával és a 2015-2019 évek átlagos 69 ezer tonnájával. PACA régióban 6 ezer tonnás az előrejelzés az idei évre, szemben a 2020-as 14 ezer tonnával és a 21 ezer tonnás ötéves átlaggal. 

Languedoc-Roussillon régióban 2021-re 26 ezer tonnát jelentettek, szemben a 2020-as 33 ezer tonnával és a 40 ezer tonnás átlaggal. Az összes régióban együttvéve tehát 50 ezer tonna termés várható 2021-ben, szemben a 2020-as 84 ezer tonnával és a 133 ezer tonnás ötéves átlaggal, azaz 43%-os csökkenés tapasztalható 2020-hoz képest és 64%-os csökkenés az ötéves átlaghoz képest. A termésbecslések a későbbiekben még további pontosításra kerülnek. 

Forrás: Fresh Plaza 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Falugazdász iroda elérhetősége

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám