Erdőgazdálkodás

Korábbi cikkünkben közzétettük a magán erdőgazdálkodásban érintett vállalkozások részvételével nyár elején megtartott gazdálkodói fórumokhoz kapcsolódóan a három erdészeti gazdasági érdekképviseleti szervezet (NAK, MEGOSZ, FAGOSZ) által összeállított, és az Agrárminisztérium Erdőkért Felelős Államtitkársága részére megküldött szabályozási és támogatási javaslatokat.  Időközben az Államtitkárság válaszolt a javaslatokra, illetve az Országgyűlés részére beterjesztett őszi agrársaláta törvényjavaslat szövegéből arra is következtethetünk, hogy a közeljövőben milyen konkrét változásokra számíthatunk.

 

Az Országgyűlés által 2021. december 14-én elfogadott T/17436. számú törvényjavaslat végszavazásra kerülő szövege kifejezetten a magán erdőgazdálkodást érintően az alábbi rendelkezéseket tartalmazza:

1. Az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló 2009. évi XXXVII. törvény módosításai:

- A törvénynek az erdőgazdálkodási megbízási jogviszony kivezetéséről szóló átmeneti rendelkezése kiegészül azzal, hogy ha a megbízott erdőgazdálkodó 2021. december 31. napján a megbízási szerződéssel érintett földrészlet vonatkozásában uniós forrásból eredő támogatási jogviszony alanya, akkor a támogatással érintett földrészletre vonatkozó megbízási szerződés a törvényi rendelkezés alapján nem 2021. december 31-én, hanem a támogatási jogviszony lejárta napján veszti hatályát. - Az erdőgazdálkodási megbízási jogviszony kivezetéséről szóló átmeneti rendelkezés hatálya továbbá kiterjesztésre kerül a 2021. december 31-ig megkötött minden erdőgazdálkodási megbízási szerződésre.

2. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvény módosításai:

- A törvényben a mezőgazdasági termelőszervezet fogalommeghatározása kiegészül azzal, hogy az erdőgazdálkodásra jogosult erdészeti szakirányító vállalkozások minden további mérlegelés nélkül nyilvántartásba vehetők mezőgazdasági termelőszervezetként.

- A mező- és erdőgazdálkodási hasznosítású föld tulajdonjogának megszerzéséhez kapcsolódó használati kötelezettség vonatkozásában a társult erdőgazdálkodás, az erdőkezelésbe adás mellett a továbbiakban az sem minősül a használat átengedésének, ha a tulajdonjogot szerző fél az osztatlan közös tulajdonban álló erdőnek minősülő föld használati jogosultságát többlethasználati megállapodással másik tulajdonostársnak engedi át.

3. A mező- és erdőgazdasági földek forgalmáról szóló 2013. évi CXXII. törvénnyel összefüggő egyes rendelkezésekről és átmeneti szabályokról szóló 2013. évi CCXII. törvény módosításai:

- A törvény erdőgazdálkodási haszonbérletre, erdőgazdálkodási integrációra és erdőkezelésre vonatkozó szabályozása kiegészül azzal, hogy ilyen szerződéseket a tulajdonos közeli hozzátartozója, vagy olyan családi mezőgazdasági társaság, amelyben a tulajdonos tag akkor is köthet, ha nem minősül erdőgazdálkodásra jogosult erdészeti szakirányító vállalkozásnak.

- A használati megosztásról szóló megállapodás akkor is mellőzhető lesz, ha a tulajdonostársak a teljes ingatlant az egyik tulajdonostárs használatába adják (jelenleg ez csak harmadik személy részére történő használatba adás esetén lehetséges).

- A használati rend meghatározása során több tulajdonostárs tulajdoni hányadának megfelelő terület akkor is kijelölhető lesz egyben, ha annak használatát egységesen az egyik tulajdonostárs használatába adják (jelenleg ez is csak harmadik személy részére történő használatba adás esetén lehetséges).

 

A felsorolásból látszik, hogy a módosítások az erdészeti gazdasági érdekképviseleti szervezetek javaslatainak csak egy szerény részét érintik, és a módosításokra nem is feltétlenül a javaslatokkal összhangban kerül sor. Bíztató ugyanakkor, hogy az Agrárminisztérium Erdőkért Felelős Államtitkársága minden javaslatra kiterjedően részletes és konstruktív válaszokat adott, és további egyeztetéseket javasolt a szakmai szervezetekkel. Erre azonban várhatóan már csak a jövő évben, további jogszabálymódosításokra pedig csak a jövő ősszel kerülhet sor.

 

(NAK/Szalai Károly)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

Őstermelői adatok lekérdezése

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám