Az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság) nyílt konzultációt indított tudományos véleménytervezetéről, amely tanácsot ad a csomagolás elején kötelező, harmonizált tápértékjelölés kidolgozására és az élelmiszerekre vonatkozó tápanyagprofilok meghatározására, a tápanyag-összetételre és az egészségre vonatkozó állítások korlátozása érdekében.
A véleménytervezet tudományos tanácsokat ad:
1) az élelmiszerek tápanyagairól és nem tápanyag-összetevőiről, amelyek közegészségügyi jelentőséggel bírnak az európai lakosság számára,
2) az európai népesség és alcsoportok étrendjében fontos szerepet játszó élelmiszer-csoportokról, és 3) a tápanyagprofilok meghatározásához figyelembe vehető élelmiszer- és nem élelmiszer összetevők megválasztásához.
Kérjük az élelmiszer-előállítással foglalkozó tagjainkat, hogy észrevételeiket 2022. január 9-ig
a konzultációs felületen tegyék meg.
Az észrevételek benyújtásakor külön utalni kell arra a sorra és oldalszámra, amelyre az észrevétel vonatkozik. Az észrevételeket alátámasztó további adatok vagy fájlok benyújthatók a megfelelő funkció segítségével digitális formában.
(NAK/Szécsényi Tamás)