A Délalföldi Kertészek Zöldség-Gyümölcs Termelői és Értékesítő Mezőgazdasági Szövetkezetének (DélKerTÉSZ) - 2021.03.08-án benyújtott - javaslata és a Hungarikum Bizottság döntése alapján a 2021. december 7-én a „Szentesi paprika” -val - immár 25-re - bővült az agrár-és élelmiszergazdasági termékek listája.
A magyar nemzeti értékekről és a hungarikumokról szóló 2012. évi XXX. törvény meghatározása szerint a „hungarikum: gyűjtőfogalom, amely egységes osztályozási, besorolási és nyilvántartási rendszerben olyan megkülönböztetésre, kiemelésre méltó értéket jelöl, amely a magyarságra jellemző tulajdonságával, egyediségével, különlegességével és minőségével a magyarság csúcsteljesítménye”.
Hungarikummá válást az ún. „nemzeti értékpiramis rendszer”, a magyar nemzeti értékek és hungarikumok értéktárba való felvételéről és az értéktár bizottságok munkájának szabályozásáról szóló 324/2020. (VII.1.) kormányrendelet szabályozza, ami tulajdonképpen egy alulról történő építkezést jelent. Ahogy az alábbi ábra is szemlélteti, először a Nemzeti Értéktárba, onnan a Kiemelkedő Nemzeti Értéktárba és csúcsteljesítményként a Hungarikumok Gyűjteményébe lehet kerülni.
1. kép - Nemzeti Értékpiramis (forrás: hungarikum.hu)
A „Szentesi paprika” termesztési területe Csongrád megyére koncentrálódik: Derekegyháza, Fábiánsebestyén, Felgyő, Mindszent, Nagymágocs, Nagytőke, Szegvár és Szentes települések közigazgatási határain belül zajlik, 100 %-ban zárt térben (hajtatásban: üvegház, fólia), évente körülbelül 10-11 ezer tonnát takarítanak be. A Hungarikum védjegy használata négy fajtatípusra terjed ki: a fehér tölteni való paprikára, a hegyes erős paprikára, a kápia paprikára, valamint a paradicsomalakú paprikára. Adott évben a termesztésre javasolt fajtákat a DélKerTÉSZ saját honlapján teszi közzé. A javaslatban megfogalmazott szerint ezeket főként a vékony, roppanós héj, rendkívül zamatos, fűszeres íz, intenzív paprika illat jellemzi.
2. kép - Szentesi paprika (forrás: hungarikum.hu)
A Hungarikumok Gyűjteményében a decemberi döntést követően 82-re nőtt a hungarikumok száma. Ezek között olyan kiváló agrár-és élelmiszeripari terméket is találunk, mint például a Csabai kolbász, a Makói hagyma, az Alföldi kamillavirág, a Fröccs, a Pálinka, a Piros Arany és Erős Pista vagy akár a Kürtöskalács.
Horváth Vivien/NAK