Duális képzés

A kormány a koronavírus-járvány miatt a köznevelési és szakképző intézményekben 2020. március 16-ától digitális munkarend bevezetéséről döntött. A kialakult helyzethez mind a tanulóknak, mind az oktatóknak alkalmazkodniuk kell, emiatt digitális tananyagok, oktatási formák elsajátítása és alkalmazása is szükségessé válik.


A digitális munkarend szakképzésben alkalmazandó eljárási szabályairól az Innovációs és Technológiai Miniszter által 2020. március 16-án közzétett JEF/29359/2020-ITM számú egyedi miniszteri határozat rendelkezik. A határozat itt érhető el:

Az alábbiakban az agrár-szakképesítések szakmai elméleti és gyakorlati tantárgyainak oktatáshoz szeretnénk digitálisan alkalmazható tananyagokat és módszereket ajánlani.

1.    2011-ben a TÁMOP 2.2.1-08/1-2008-002 program keretében készült egy tananyagbank, melyben a digitális munkarend keretében is jól használható, jelenleg is aktuális ismereteket tartalmazó tananyagok találhatóak. Bár a tananyagok nem a 150/2012. (VII. 6.) Korm. rendelet szerinti Országos Képzési Jegyzék szakképesítéseihez készültek, a szakmacsoportokhoz és azon belül az egyes modulokhoz kapcsolódó tartalmak jól beazonosíthatóak és alkalmazhatóak a jelenleg oktatott szakképesítésekhez is.

A tananyagbank a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal honlapján érhető el. A képekkel és ábrákkal szemléltetett információtartalom és a hozzá kapcsolódó tanulásirányító feladatrész segíti a szakmai elméleti és gyakorlatai tananyagok önálló feldolgozását, az önellenőrző feladatlapok pedig lehetővé teszik a tanult ismeretek és kompetenciák elsajátításának ellenőrzését.

A Mezőgazdaság szakmacsoportba tartozóan 241 db tananyag érhető el többek között mezőgazdasági alapismeretek, álltartás, növénytermesztés, kertészet, földmérés és térinformatika, munkavédelem, vállalkozási ismeretek, valamint mezőgazdasági gépek témakörökben, ezen a linken:

Az Élelmiszeripar szakmacsoportba tartozóan 110 db tananyag érhető el többek között tejfeldolgozás, erjedés- és tartósítóipari nyersanyag-feldolgozás, tésztafeldolgozás, sütés, hús- és baromfi termékgyártás témakörökben, ezen a linken:

A Környezetvédelem-vízgazdálkodás szakmacsoportba tartozóan 74 db tananyag érhető el többek között környezetvédelem, hulladékgazdálkodás, vízgazdálkodás témakörökben, ezen a linken:

2.    Az Innovatív Képzéstámogató Központ által közzétett cikk a digitális munkarend alatti otthoni tanuláshoz nyújt segítséget.

3. A Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. – az Agrárminisztérium egyetértésével – több mint 200, az agrárszakoktatás területéhez kapcsolódó oktatási segédanyagot tesz ingyenesen elérhetővé az érdeklődők számára. Az erre a célra kialakított YouTube-csatornán a Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft. folyamatosan teszi közzé a videókat többek között élelmiszeripar, gépészet, állattenyésztés, erdészet, kertészet, munkavédelem témakörökben. Az oktatási segédanyagok elérhetőek itt.

 

 

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ