Mezőgazdaság

Február 24-én Dabason, a Vitafort Kft. székhelyén szervezték meg a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Országos Állattenyésztési Beszállítóipari Alosztályának ülését. A találkozó apropóját a drasztikus takarmányalapanyagár emelkedés és annak a hazai állattenyésztési ágazatra gyakorolt hatása adta. A megbeszélésen a hazai takarmányágazat meghatározó szereplői vettek részt, akiket a Kamara nevében Zászlós Tibor a NAK mezőgazdaságért felelős alelnöke, illetve a MÁSZ elnöke és Dr. Wagenhoffer Zsombor a NAK Országos Állattenyésztési Beszállítóipari osztályelnöke, egyben a MÁSZ ügyvezetője köszöntött. A megbeszéléshez – online bekapcsolódva – Éder Tamás a Hússzövetség elnöke is csatlakozott.

 A vitaindító előadásában Kulik Zoltán a Vitafort vezérigazgatója, a NAK Beszállítóipari Alosztályának vezetője összefoglalta az elmúlt félévben bekövetkezett termény és alapanyag áremelkedést és bemutatta ennek várható hatását a tejtermelés, sertéshízlalás és broiler előállítás önköltségére. Számításuk szerint a 25-30%-os takarmányár drágulás az önköltséget 10-18%-kal fogja megemelni. A gabona és fehérjehordozók piaci folyamatokat Juhász Csaba elemezte. A Viterra Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy soha nem tapasztalt ilyen nagy és hirtelen drágulást és soha nem volt ennyire kiszámíthatatlan a piac mint most.

Az input anyagok áremelkedésének hatásai az egyes állattenyésztési ágazatokra

Ágazat                 Önköltség növekedés    Ft/egység

Tej                                       7%                        7,3 Ft/l

Hízó                                    11%                      43,00 Ft/kg

Brojler                                17%                      41,4 Ft/kg

Tojás                                                                3 Ft/db

A kerekasztal beszélgetésen még Bustyaházai László a Gabonaszövetség Takarmánygyártók tagozatának elnöke, Csitkovics Tibor az Agrofeed Kft. ügyvezető igazgatója, Lajtos Lajos a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. értékesítési igazgatója, Varga Ákos az UBM Csoport igazgatósági elnöke és Reng Zoltán a Hungrana Kft. vezérigazgatója vett részt. A moderátor Fórián Zoltán, az Erste Agrárkompetencia Központ vezető agrárszakértője volt.

A gabona, a fehérje- és olajosnövény árak többéves csúcsokon járnak, 150-170%-os áremelkedés tapasztalható a múlt évhez képest. Az okok között egyebek mellett Kína és egyes arab országok erős kereslete, a szárazság miatt lecsökkent dél-amerikai és európai termésmennyiség, valamint a befektetési alapok spekulatív akciói állnak. Egyes bioetanol gyártók már most rendkívül magas áron a lekötik jövő évre az alapanyagokat.

A takarmányárak csökkenésére egyelőre nincs remény, a magas árak úgy tűnik egy darabig így maradnak. Az önköltség növekedését a termékek árában kell érvényesíteni, máskülönben a termelők tönkre mennek, ezért elkerülhetetlen az átadási árak emelése, ami a fogyasztói árakban is megjelenhet. Ebben a folyamatban az áruházaknak kulcsszerep van. A veszteséges tevékenységüket fölszámoló vállalkozások ritkán szokták újraindítani azt, ezért is lenne súlyos csapás az élelmiszer ellátásunkra, ha rövid időn belül nem emelkednének a felvásárlási és átvételi árak.

A kialakult súlyos helyzet mielőbbi javulása érdekében a NAK és több szakmai szervezet is közleményben hívta fel a termékpályák szereplői, a kereskedelmi láncok, a döntéshozók és a fogyasztók figyelmét az elkerülhetetlen áremelésre.

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei