Szesz-, bor-, söripar

A tavalyinál és a korábban vártnál is kevesebb lesz az idei bortermés a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának előrejelzése szerint. A jó évjárat lehetősége megvan, emelkedtek a szőlőárak is, de még mindig nem érik el azt a szintet, amely szükséges lenne a minőségi termeléshez – írta a Világgazdaság.


Javában zajlik a szüret, Tokaj és Eger kivételével a fehérborok nagy része már a pincében van – mondta a Világgazdaságnak Légli Ottó, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának (HNT) elnöke.
– Idén végre normál ütemben értek be a szőlők, de hangsúlyozni kell, hogy aszályos év termését szedik le a tőkékről. Ráadásul már a tavalyi év is aszályos volt, és nem volt téli csapadék sem – tette hozzá.

A csapadékhiányon kívül terméscsökkentő tényező az is, hogy tavasszal hideghatások érték a tőkéket, sok rügy „alvó állapotban” maradt, és azokon a helyeken, ahol megfelelő volt a fürtszám, a szemek nem tudtak kitelni.

A szüret felén túljutva mindezek miatt most az látszik, hogy az idei bortermés csupán 2,2-2,5 millió hektoliter körül lesz, ami nemcsak a tavalyi 2,7 millió hektótól marad el, hanem az előzetesen becsült mennyiségtől is. Légli Ottó szerint ugyanakkor az egyes térségek között jelentős különbségek is lehetnek, vannak területek, amelyeken 15, és vannak olyanok, ahol 20-30 százalékos az elmaradás a várttól.
– Az viszont jó hír, hogy a leszüretelt szőlő egészséges, a gazdálkodók az idén nem szembesültek nagyobb növényvédelmi kihívásokkal. Általában a cukortartalom is kifejezetten jó, a savak szépek, megvan a jó évjárat lehetősége – mondta.

További részletek itt.


(forrás: vg.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ