Hús-, baromfiipar

Egy kondorosi projektből vált országos programmá a Mintamenza – írta a hirado.hu. A Békés megyéből útnak indult projekt új szemléletet hozott a közétkeztetésbe.


A mára már országos projekt története 2010-ig nyúlik vissza. Ekkor készült egy regionális felmérés a Dél-Alföld száz óvodájában. Lesújtó kép rajzolódott ki az akkori közétkeztetési rendszerről: a legkisebbek ételei jóval több sót, zsírt és szénhidrátot tartalmaztak, mint ami az ő korukban egészségesnek minősíthető.

A Mintamenza csapatot többek között a fentiek hívták életre még a felmérés elkészültének évében. Mucsi Gyula regionális tiszti főorvos, Sárosi Tamás regionális tiszti főorvos helyettes, Maráczi Gabriella egészségfejlesztő főorvos asszony, Betyó János közegészségügyi-járványügyi felügyelő, valamint Prohászka Béla Venesz-díjas mesterszakács hamar követőkre és partnerekre talált a nemes ügyben. Figyelembe véve a helyi termékeket, étkezési szokásokat és a közétkeztetésre vonatkozó rendeletet a kondorosi óvodában valósították meg először azt a reformot, amely azóta egyre meghatározóbbá válik a hazai közétkeztetés rendszerében.

Eleinte a megújult étlap sokakat megijesztett, de miután megismerkedtek kicsik és nagyok egyaránt az új ízekkel, elmúlt ez az idegenkedés. A szakértők pedig arra is nagy hangsúlyt fektettek, hogy a tudatos táplálkozás eszméje minél inkább a köztudatba kerüljön. A Mintamenza idővel pedig elindult hódító útjára. Elsőként Békés megye olyan nagyobb településein jelent meg a közkonyhákon, mint Békéscsaba, Gyula, Sarkad, Szarvas vagy Mezőkovácsháza.

A reformprogramban rejlő lehetőségeket már országos szinten is felismerték. Szentes Tamás országos tiszti főorvos ajánlatként hirdette meg a Mintamenza programot az ország valamennyi közétkeztetéssel foglalkozó konyhája számára. 2014-től a közétkeztetést egy új rendelet szabályozta, amely korcsoportonként megszabta, hogy az ételeknek milyen tápanyagértékkel kell rendelkezniük, illetve milyen mennyiségi egységben kerülhetnek az asztalra.

A program a fokozatosságot tűzte ki céljául. A közétkeztetésben részt vevőket és a konyhákat fokozatosan hozzászoktatni az egészséges, finom fogásokhoz. Az eredményességhez pedig a kormány is hozzájárul intézkedéseivel. December folyamán közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, Novák Katalin, hogy mintegy háromszáz pályázó közel hatmilliárd forintos támogatásban részesül, amelyből  felszereléseket vagy bútort éppúgy vehetnek, ahogy tankonyhát vagy konyhakertet is kialakíthatnak, vagy éppen ivókutat szerezhetnek be, hogy a gyerekek ne cukros üdítőket igyanak. Mindez pedig hozzájárul ahhoz, hogy az egészséges és tudatos táplálkozás már a gyermekek kiskorától jelen legyen a napjaikban. A gyermekek által pedig a szülők is új, gyakorlatias ismeretekkel és szemléletmóddal gazdagodhatnak.


(forrás: hirado.hu)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ