Élelmiszeripar

A Nemzeti Agrár Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága és a Magyar Élet- és Agrártudományi Egyetem közös rendezésben november 26-án megrendezésre került az Élelmiszeripari workshop programsorozat keretében az „Energiacsökkentés lehetőségei az élelmiszeriparban” témájú szakmai nap. A bemutató nap során először egy előadás keretében ismertetésre került az édesítő szerek teljes spektruma, beleértve felhasználásuk jogi feltételei és az egészségre gyakorolt hatásait is. Az előadás második felében az egyetem munkatársai bemutatták, hogy a különböző édesítő szerek milyen módon képesek az adott élelmiszerek állományát, viszkozitását vagy akár ízét, illatát befolyásolni. Továbbá ismertették az ebben a témában felhasználható műszeres mérőberendezéseket és a tanszék által ezekkel az eszközökkel elért ipari megkeresésekre elvégzett kutatások eredményeit.

(Penksza Péter/NAK)

A nap második részében zajló gyakorlatok során tagjaink először egy extra magas gyümölcs tartalmú lekvárt, majd ezt követően 5 különböző almanektárt készítettek el, amelyekhez más és más édesítőszer kombinációt adagoltak. A termékek előállítása előtt receptúraszámítást végeztek, majd vakkostólást végetek, ahol eldöntötték, hogy melyik kombináció közelíti meg a kívánt édességű íz profilt. A gyakorlat végén az elkészített nektároknak közösen kiszámították az energia tartalmát is. Az Élelmiszeripari workshop programsorozat keretében decemberben még két alkalom kerül megrendezésre, december 3-án a „Kíméletes tartósítási megoldások az élelmiszeriparban” és december 16-án a „Membrántechnika alkalmazása az élelmiszeriparban, valamint a szennyvíz és vízkezelésben”.

NAK/ Penksza Péter

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ