Országos hírek

BEKAPCSOLÁSI ADATOK

2021. június 28. és július 11. közötti időszak zivataros napok bemutatása generátorok bekapcsolásának és a meteorológia helyzet szempontjából.

Június 28. és 29-én front nem érte el a Kárpát-medence térségét, mégis a helyi hatásoknak köszönhetően az ország egy-egy pontján kialakultak zivatarok. Június 30-án egy hidegfronttal együtt nedvesebb, labilisabb levegő is érkezett, amelyek kedveztek a heves zivatarok kialakulásának egészen július 3-ig. Július 4-től egy anticiklon alakította időjárásunkat, melynek köszönhetően, derült száraz időben volt részünk. A több napig tartó kánikulát és hőhullámot július 9-én ismét egy hidegfront zárta, amely heves zivatarokkal, szupercellákkal érkezett. Az időszak alatt az időjárás 12 napon tette szükségessé a generátorok üzemeltetését.

A következőkben, az utólagos elemzésekkel részletezzük, hogy a generátorokat mikor kellett üzemeltetni az elemzési időszakban (1. és 2. kép) illetve a kialakult zivatarok milyen mértékben voltak veszélyesek és mely területeket érintették (3. és 4. kép).

 

METEOROLÓGIAI ADATOK ELEMZÉSE

Június 30-án egy hidegfront és a magasban hozzá kapcsolódó hidegörvény érkezett az esti órákban, ami nedvesebb, labilisabb levegőt hozott. A megváltozott meteorológiai feltételek kedveztek a heves zivatarok kialakulásának.

 

Július 1-jén, hazánk időjárását a fölöttünk átvonuló hidegfront és a magasban hozzá kapcsolódó hidegörvény, továbbá keleti országrészben nedvesebb, labilisabb levegő együttesen alakította, amelyek kedveztek a heves zivatarok kialakulásának. A déli órákban Miskolc északi területén heves zivatarok alakultak ki, néhol felhőszakadás és jégeső is volt. Miskolcon a legfejlettebb cellákat jég kísérte (5. kép) és felhőszakadás is kialakult a város északi részén (6.kép). A délutáni órákban több szupercella is kialakult az ország északkeleti területein Kisvárda, Sárospatak és Tiszatelek környékén (7. 8. és 9. kép).

 

 A változékony, csapadékosabb időjárás egészen július 3-ig tartott. Ezt követően egy nagy kiterjedésű anticiklonnak köszönhetően nyugodt időjárásban volt részünk július 4. és 8. között. A több napig tartó kánikulát és hőhullámot július 9-én, pénteken ismét egy hidegfront zárta, amely heves zivatarokkal, szupercellákkal érkezett, melyeket több helyen viharos erejű szél és jég kísért (10. kép). Július 10-én, szombaton a Kárpát-medence időjárását aznap éjfélig, az előző napon érkezett frontrendszer hidegfrontja határozta meg, melynek hatására az ország keleti, délkeleti területein alakultak ki zivatarok. Július 11-én, vasárnap a Kárpát-medence fölé már jóval nagyobb nedvességtartalmú és meglehetősen labilis légállapotú levegő áramlott, ami kedvezett a hevesebb zivatarok kialakulásának, néhol jelentősebb mennyiségű csapadék is hullott.

 

JÉGBEJELENTÉSEK

Forrás:

https://eswd.eu/cgi-bin/eswd.cgi

https://www.idokep.hu/hirek/jegeso-zudult-miskolc-egy-reszere

https://www.met.hu/idojaras/aktualis_idojaras/napijelentes/

https://www.metnet.hu/radarkep

https://www.met.hu/omsz/OMSZ_hirek/index.php?id=4330&m=2

https://www.metkep.hu/2021/07/09/800km-hosszu-zivatarlanc/?fbclid=IwAR25YEjtV5r1_7l3ikR4qsV4eAJ2Fe5FbBl-PkRnxaekRflb6lysPVR09Mg

https://www.idokep.hu/hirek/kozel-50-mm-csapadek-dionyi-jeg-zudult-kispestre

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám