Nemzetközi hírek

A Külföldi Piacra Lépés nevű ismeretterjesztő online konferencia 2021. november 24-én került megrendezésre a Portfolio.hu szervezésében, az EXIM (Magyarország Hivatalos Exporthitel-Ügynöksége) és a HEPA (Magyar Exportfejlesztési Ügynökség) támogatásával. A konferencia célja a kis- és középvállalkozások (kkv-k) elindulásának támogatása a globális piacok irányába.

A Külföldi Piacra Lépés konferencia három előadásból és egy kerekasztal-beszélgetésből állt. Először a Hogyan találjuk meg a piacunkat? előadást hallhattuk Vadász Illéstől, a Google Magyarország munkatársától, majd Szabó István Attila, az EXIM üzleti vezérigazgató-helyettese mutatott be a kkv-knak szóló pénzügyi konstrukciókat. A harmadik előadás során a HEPA exportfejlesztési és támogatási eszköztárát mutatta be Kocsis Péter, a HEPA Üzletfejlesztési és Vállalati Kapcsolatok Igazgatóság igazgatóhelyettese. Végezetül a Hogyan induljunk el? gondolatébresztő kerekasztal-beszélgetés zárta a konferenciát.

HOGYAN TALÁLJUK MEG A PIACUNKAT?

Az első előadás során egy ingyenesen használható piackutatási kereső platform került bemutatásra. A platform segítségével a lehetséges célpiacok köre, célpiaci területen használt nyelvek; az egyes országok kiválasztott kereskedelmi cikkek importjára való nyitottsága; a célországok gazdasági jellemzői; valamint az online fizetőfelületek használata az adott országon vagy országokon belül.

 PÉNZÜGYI KONSTRUKCIÓK A KIS-ÉS KÖZÉPVÁLLALKOZÁSOK SZÁMÁRA

Szabó István Attila előadásának első részében az EXIM által nyújtott biztosítási és finanszírozói csomagokat mutatta be. Ebbe a kategóriába tartoznak a rövid- és hosszú-távú hitelek és biztosítások, amelyek elősegíthetik külföldi piacszerzést. Emellett az EXIM rendelkezik egy országkockázat-adatbázissal is.

Az EXIM által ajánlott, kkv-knak szóló pénzügyi konstrukciók a következők: Fordulat Beruházási Hitel, a decembertől megjelenő EXIM Zöld Finanszírozás és a „kifektetési kedvezményes hitelprogram”; utóbbi a magyar vállalatok külföldön történő vállalatfelvásárlásait tudja segíteni.

A HEPA EXPORTFEJLESZTÉSI ÉS -TÁMOGATÁSI ESZKÖZTÁRA

Kocsis Péter bemutatta a Nemzeti Exportstratégia kulcsfontosságú részeit, a HEPA szolgáltatásait, valamint a HEPA által a 2020-ban elért eredményeket is.

A Nemzeti Exportstratégia célja a hazaivállalkozások stratégiai integrálása és versenyképességük növelése a globális piacon. A nagyvállalatok 80%-os dominanciája jellemző a külpiacon, és ezt tervezi csökkenteni a Nemzeti Exportstratégia az innovatív cégek támogatásával.

A HEPA szolgáltatásai nagyrészt térítésmentesesek és testreszabottak, és a hazai, exportban már jelenlévő, vagy arra törekvő cégek tudják igénybe venni őket, egy exportérettségi kérdőív kitöltése után.  A szolgáltatások közé tartozik a külpiaci megjelenés segítése (üzleti fórumokon, kiállításokon, konferenciákon való részvétel), a külpiaci partnerkeresés (a HEPA saját, szakmai kapcsolatrendszerén keresztül), a külpiaci tanácsadás (exportstratégiai konzultáció, exportérettség vizsgálata, és külpiaci tanácsadás), külpiaci információk terjesztése (az Exportakadémia Képzési központon keresztül) és a pályázatkezelés. Egyik kiemelkedő, aktuális pályázat a kkv-k számára a Külpiaci Növekedési Támogatási Program, de megemlítendőek a Jövő exportőrei beruházási hitel, valamint az exporthitel-biztosítások is.  

 HOGYAN INDULJUNK EL? -KEREKASZTAL BESZÉLGETÉS

(résztvevők: Braunmüller Lajos (Portfolio.hu), Vadász Illés (Google Magyarország), Pintér Áron (Maileon Data, Driven Marketing), Kocsis Péter (HEPA), Szőke Orsolya (EXIM))

A kerekasztal beszélgetés során az előadók megvitatták, hogy mely lépések szükségesek a sikeres külpiaci nyitáshoz. Fontosnak vélték a megcélzott külpiacok általános felmérését (pl. csomagolási igények, termékösszetevők iránti elvárások), a potenciális külföldi partnerek minősítését (akár a HEPA nemzetközi beszerzői adatbázisa, akár a külgazdasági attaséi hálózaton keresztül), az exportérettség felmérését (HEPA Exportérettségi kérdőív), a nyelvismeretet, a cégvezetés elköteleződését a külpiacra lépés iránt (amit a generációváltás sokszor elősegít), és a profi üzleti modellek szerepét. Emellett kiemelték a marketingbe való jelentősebb befektetésnek a fontosságát, mint egy olyan tényezőt, amely a hazai exportőröknél nem mindig kap kellő figyelmet.

Kapcsolódó Linkek:

 

(NAK/Kormos Anna)

Címkék:

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei

ŐSTERMELŐ, ŐCSG KERESŐ

Youtube

Facebook

LinkedIn

Instagram

X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
  • TagnyilvántartásTagnyilvántartásban szereplő adatok megtekintése, módosítás bejelentése.
  • Tagdíj ügyintézésTagdíjjal kapcsolatos ügyintézés, korrekciós felület, online fizetés, bizonylatok letöltése
  • Ügyfélszolgálati ügyekTagsággal, tagdíjjal kapcsolatos ügyek intézése, egyenleginformáció, illetve egyéb kérdések és kérések ami a tagságot érintik.
  • SzaktanácsadásSzaktanácsadói tevékenységgel kapcsolatos adatok megtekintése, módosítások kezdeményezése, akkreditált rendezvények listájának elérése.
  • Őstermelői/ ŐCSG nyilvántartással kapcsolatos ügyekAz őstermelők és az őstermelők családi gazdasága nyilvántartásba vételével, adatmódosítással, törléssel kapcsolatos ügyintézési elérhetőségek.
  • Családi mezőgazdasági társaságok nyilvántartásával kapcsolatos ügyintézésA családi mezőgazdasági társaságok minősítés kérelmezésének, adatmódosítás bejelentésének, minősítés törlésének ügyintézési elérhetősége.
  • Mezei őrszolgálatokElektronikus ügyintézés önkormányzatoknak a mezei őrszolgálatok nyilvántartásával és a fenntartásukhoz nyújtott állami hozzájárulás iránti kérelmek benyújtásához.
  • Duális képzőhelyek nyilvántartásba vételi kérelemA gazdálkodó szervezetek elektronikus úton is benyújthatják kérelmüket a duális képzőhelyek nyilvántartásába történő felvételükre.
  • Földművesek / Mezőgazdasági termelő szervezetekFöldműves nyilvántartásba vételhez igazolás kiállítása természetes személy esetében arról, hogy a természetes személy kérelmező a mezőgazdasági tevékenységet a kérelem benyújtását megelőző öt évből legalább három évben saját nevében és saját kockázatára folyamatosan folytatta, de az árbevétel - a három év alatt vagy ennek években meghatározott részében - azért maradt el, mert a mező-, erdőgazdasági célú beruházás még nem hasznosulhatott, illetőleg arról, hogy a szervezet legalább egy vezető tisztségviselője vagy a cégvezetője 3 éves üzemi gyakorlattal rendelkezik.
  • Kamarai meghatalmazásKamarai meghatalmazás létesítésének lehetősége az ügyfél számára elektronikus úton. A kamarai meghatalmazás alapján a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara eljárhat ügyfelei érdekében az agrártámogatásokkal kapcsolatos elektronikus ügyintézésben.
  • Okmányhitelesítés kérelemSzármazási bizonyítványok hitelesítése, kiadása, egyéb kereskedelmi dokumentumok láttamozása, valamint ezek nyilvántartása.
  • Szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzék pályázati űrlapjaPályázati lehetőség a szakmai ellenőrzési szakértői névjegyzékbe kerüléshez, az agrár duális képzőhelyek nyilvántartásba-vételénél szakértői feladatok ellátása érdekében.
  • Vizsgafelügyelői névjegyzékPályázat benyújtása a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara által nyilvántartott viszgafelügyelői névjegyzékbe.
X

Válassza ki a kívánt ügyintézés típusát!

Felhívjunk tagjaink figyelmét, hogy ügyintéző felületünk átalakult. A részletekről érdeklődjön ITT.
X

E-ÜGYINTÉZÉS KAMARAI BELÉPÉS

...
Az e-Iroda felületre történő belépést követően tagságával és tagdíjával kapcsolatos ügyeket intézhet. Amennyiben szaktanácsadói tevékenységet végez, úgy a belépést követően tevékenységéhez kapcsolódó adatai is megjelennek.

Ha Ön még nem rendelkezik Kamarai nyilvántartási számmal, keresse fel ügyfélszolgálatunkat.

Hasznos tudnivalók az e-Iroda használatához


Lépjen be Kamarai nyilvántartási száma és jelszava megadásával!
Emlékezzen rám