Ismét elérkezett az egységes kérelem beadás időszaka. 2021-ben 44 támogatási jogcímre és intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni, amelynek benyújtási határideje 2021.május 17.  

Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár felületén - https://www.mvh.allamkincstar.gov.hu/e-ugyintezes - lehet benyújtani. 

A május 17-ig benyújtott egységes kérelmet adatváltozás keretében szankció mentesen 2021. május 31 -igjúnius 9-ig pedig szankció mellett lehet módosítani.  

Amennyiben valaki elfelejti május 17-ig benyújtani a kérelemét, úgy május 18. és június 9. között még van lehetősége a kérelem beküldésére, de ez már a támogatási összeg munkanaponként 1% késedelmi szankció alkalmazásával lehetséges. 

A 2021. június 9-ét követően benyújtott egységes kérelem, érdemi vizsgálat nélkül visszautasításra kerül. 

Tisztelettel felhívjuk a gazdálkodóink figyelmét, hogy idén - a tavalyi évtől eltérő módon – a NAK falugazdászai által beadott kérelmekkel kapcsolatban több fontos emailt is kaphatnak. Kérjük Önöket, hogy minden ilyen e-mailt nyissanak meg és figyelmesen olvassanak el, valamint kövessék a benne lévő instrukciókat, hogy a kérelem beadása véglegesnek tekinthető legyen.

Felhívjuk a gazdálkodók figyelmét, hogy az egységes kérelem felületén, de annak nem részeként benyújtott állatalapú közvetlen támogatási kérelmek esetében a már benyújtott támogatási kérelmek, 2021 május 17-e után csak szankció mellett módosíthatók! 

Fontos változás az idei évben, hogy bizonyos termeléshez kötött támogatások esetén, a szaporítóanyag igazolás (számla) adatait meg kell adni a benyújtó felületen a kérelem beadási időszak végéig, azaz június 9-ig!  

Továbbá bizonyos jogcímek (fiatal gazda, kistermelői) 2022-ig is igényelhetőek abban az esetben, ha a kérelem benyújtója megfelel a vonatkozó jogszabályi előírásoknak. 

Eltérés az előző évhez képest, hogy idén már nem az egységes kérelem keretein belül kell a karácsonyfa-ültetvény támogatást jelezni, hanem az erre kialakított új, elektronikus felületen április 15-30 közötti időszakban.  

Azok az ügyfelek, akik AKG és ÖKO támogatásuk tekintetében hosszabbítási szándékukról nyilatkoztak, jelezzék kifizetési igényüket az egységes kérelemben, függetlenül attól, hogy a hosszabbítási kérelmet elfogadó Támogatói Okirat (TO) még nem áll rendelkezésre. 

 

Letölthető útmutatók

 

mobilGAZDA alkalmazás

A Magyar Államkincstár (Kincstár) új alkalmazást fejlesztett ki az agrár-és vidékfejlesztési támogatásokat kérelmezők számára. A mobilGAZDA néven futó applikáció mind a termelők, mind a falugazdászok, mind pedig a Kincstár számára előnyös, gyorsítja és könnyíti az ügyintézést.

 

1. Általános tudnivalók

2. Ügyfélszolgálati funkciók

3. Üzenetek, naptárbejegyzések

4. Ügyfél-nyilvántartási és ügyfél-tájékoztatási funkciók

5. Egységes kérelemben megjelenő területadatok

6. Másodvetés, agrotechnikai művelet bejelentés

7. Vis maior kérelem benyújtása

8. Fényképkészítés

9. Területmérés

 

Vonatkozó hírek

  • Több, mint két hete zajlik az idei egységes kérelmek benyújtása. Kollégáink visszajelzései alapján szeretnénk röviden összefoglalni az indulás óta tapasztaltakat, valamint beszámolni néhány hasznos és közérdekű információról.

  • Felhívjuk a gazdálkodók figyelmét, hogy a 2021. kárenyhítési évtől kezdődően a kárenyhítési hozzájárulás fizetési kötelezettség fajlagos összegének 50%-os mértékének emeléséről született döntés. Így a kárenyhítési hozzájárulás mértéke az idei évtől: – ültetvényművelésre szolgáló terület esetén 4500 Ft/ha; – szántóföldi zöldség termesztésére szolgáló terület esetén 4500 Ft/ha; – egyéb szántóföldi növény…

  • A mai nappal megújult a MePAR nyilvános weboldala.  Magyar Államkincstár mobileszközökről is jól használható, új térinformatikai eszközt fejlesztett.

  • Április 7-vel elindult az egységes kérelem beadó felülete, ahol 44 intézkedésre/jogcímre lehet támogatási/kifizetési igénylést megjelölni, így többek között a VPAKG2015/2016-os támogatások vonatkozásában is.

  • Tájékoztatjuk a tisztelt gazdálkodókat, hogy 2021. április 7-én nyílik meg az Egységes Kérelem (EK) kitöltési felülete. A szankciómentes kérelembeadásra 2021. április 7. és 2021. május 15. (a hétvégére tekintettel május 17.) közötti időszak áll rendelkezésre. Ezzel kapcsolatosan felhívjuk a gazdálkodók figyelmét, hogy az EK szankciómentes benyújtási időszaka alatt a 27/2014. (XI. 25.)…

Kapcsolat

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

Székhely: 1115 Budapest, Bartók Béla út 105-113. (Bartók Udvar)

Adószám: 18399257-2-43

E-mail: ugyfelszolgalat@nak.hu

Zöld szám: +36 80 900 365

Személyes ügyfélfogadás

 

Egységes kérelem

Őstermelői adózás kalkulátor

Ügyfélszolgálati irodák elérhetőségei